Campus historie

Biotech Campus Delft is gebouwd op de trotse geschiedenis van uitstekende biotech-innovaties ontwikkeld in universiteitsstad Delft. 

Delft is al eeuwenlang een van de biotechnologie 'hotspots' van de wereld. Antoni van Leeuwenhoek werd in 1632 in Delft geboren en werd wereldberoemd door zijn baanbrekende ontdekkingen op microscopen, waarbij hij voor het eerst een glimp opving van de onzichtbare, microbiƫle wereld. In 1869 richtte Jacques van Marken, de eerste scheikundig ingenieur die afstudeerde aan de Technische Universiteit Delft, een gistfabriek op in Delft, waarmee de fundering werd gelegd voor de gistfabriek die nog steeds wordt gebruikt door DSM in Delft. In 1885 begon Martinus Beijerinck zijn loopbaan in Delft bij de gistfabriek en 10 jaar later werd hij hoogleraar aan de Technische Universiteit. Hij deed vele wereldberoemde ontdekkingen in zowel de microbiologie als virologie. Ook in de 20ste eeuw werden in Delft veel belangrijke biotech-ontdekkingen gedaan.

In 1968 fuseerde de Nederlandsche Gist en Spiritus Fabriek met Brocades tot Koninklijk Gist-Brocades NV. In 1998 werd Koninklijke Gist-Brocades NV overgenomen door multinational DSM. In 2019 vierde DSM in Delft zijn 150-jarig bestaan en was het een voorloper in biotechnologische innovaties met wereldwijde impact.

We bouwen voort op het rijke erfgoed van biotechnologie in Delft, 'hoofdstad van de biotech'

In 2018 heeft het bestuur van DSM zich gecommitteerd om zijn locatie in Delft open te stellen voor derden die actief zijn in de biotechnologie en om kennis en infrastructuur te delen om een open innovatiecampus te creƫren. De Technische Universiteit Delft werkt actief samen met DSM om de Biotech Campus Delft succesvol te ontwikkelen.